a girl with an electric light
Energiminister under brännande sol

Solen bränner från en molnfri himmel i öknen.
– Så här soligt och varmt är det jämt! berättar Pinki, 14 år, som är energiminister i Barnens riksdag i Rajhasthan, Indien

“Visst är det ett problem att det aldrig regnar och alltid är så här varmt, men vi har faktiskt lärt oss att använda solen till något bra också. Barfotaskolan kom på att Rajasthan är den perfekta platsen för solenergi!

I Barfotaskolan är det självklart att flickor har lika rättigheter och här utbildas både flickor och pojkar kring ny teknik som är bra för klimatet.

– Belysning, datorer…ja allting, på Barfotaskolan drivs med solenergi idag. Förr använde vi fotogenlampor och stearinljus i kvällskolorna, men nu har varje skola en lampa som laddas med solenergi under dagen. Det är jättebra! Nu klarar vi oss utan att köpa olja, fotogen, tändstickor, stearinljus, batterier och elektricitet som kostar mycket pengar i längden. Solenergi är också mycket renare än sotiga fotogenlampor, och säkrare än både stearinljus och elektricitet. Stearinljus är känsliga för vind och det är inte bra eftersom lektionerna i kvällsskolorna ofta är utomhus.

Inga av våra skolor har elektricitet, men även om dom hade haft det är elen totalt opålitlig eftersom det är strömavbrott hela tiden. Dessutom är solenergi mer miljövänligt än dom andra alternativen, plus att sollampan ger ett mycket bättre ljus! Och det är ju särskilt bra med tanke på att barnen i kvällsskolorna ska lära sig viktiga saker när det har hunnit bli mörkt ute. Då måste ju lamporna vara bra!

Som energiminister är det min uppgift att besöka olika skolor varje månad och kontrollera att sollamporna fungerar som dom ska. Om en lampa är trasig får skolan en ny, och jag tar med den som inte fungerar till Barfotaskolans tekniker som lagar den. Teknikerna är ofta tjejer som gått i kvällsskolorna och som fått läsa vidare till solenergitekniker. Det skulle jag också vilja göra i framtiden!”


STIFTELSEN WORLD'S CHILDRENS PRIZE

Långgatan 13, 647 30, Mariefred
Telefon: 0159-129 00 • epost: info@worldschildrensprize.org
Plusgiro: 90 01 86-8 • Bankgiro: 900-1868

© 2020 World’s Children’s Prize Foundation. All rights reserved. WORLD'S CHILDREN'S PRIZE®, the Foundation's logo, WORLD'S CHILDREN'S PRIZE FOR THE RIGHTS OF THE CHILD®, WORLD'S CHILDREN'S PARLIAMENT®, WORLD'S CHILDREN'S OMBUDSMAN®, WORLD'S CHILDREN'S PRESS CONFERENCE® and YOU ME EQUAL RIGHTS are service marks of the Foundation.

 
x
x
x