Hem > Gå till kursen > Barnets rättigheter > Fakta: Barnkonventionen
Kursinnehåll

Fakta: Barnkonventionen

Barn i Zimbabwe gör sina röster hörda om saker som är viktiga för dem, som att bekämpa klimatförändringar och stoppa barnäktenskap.

Du och alla andra barn har egna rättigheter tills du fyller 18 år. Det är Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter som ger dig dessa rättigheter. Ditt land* har ratificerat (lovat att följa) reglerna som anges i konventionen. De måste alltid sätta barns bästa i första hand och lyssna på vad du har att säga.

Vad är Förenta nationerna?

Förenta nationerna (FN) är ett globalt forum, som en stor mötesplats där alla länder samlas för att prata om allvarliga problem, som hur man stoppar krig och bevarar fred. FN arbetar för att hålla länder säkra, försäkra sig om att människors, inte minst barns, rättigheter respekteras, hjälpa människor som behöver stöd, uppmuntra alla att ta hand om planeten och se till att internationella regler och lagar följs.

Vad är en konvention?

En konvention är ett internationellt avtal, ett kontrakt mellan världens länder. Konventionen om barnets rättigheter är en av de nio FN-konventionerna om mänskliga rättigheter. FN antog konventionen om barnets rättigheter den 20 november 1989. En dag att fira!

*USA är den enda medlemsstaten i Förenta nationerna som har undertecknat men inte ratificerat konventionen om barnets rättigheter.

Nedan hittar du några förenklade utdrag från konventionen. Den består av 42 paragrafer, kallade artiklar, om alla de olika delarna av ett barns liv.

  • Alla barn är lika och har samma rättigheter.
  • Varje barn har rätt att få sina grundläggande behov tillgodosedda.
  • Varje barn har rätt till skydd mot övergrepp och utnyttjande.
  • Varje barn har rätt att uttrycka sin åsikt och att bli respekterad.

Genom historien har många länder i världen behandlat människor olika på grund av allt från deras tro till deras hudfärg. Ett exempel är apartheidsystemet i Sydafrika, där svarta till exempel inte fick vara på samma badstränder som vita.

Varje barn under 18 år, var som helst i världen, har de rättigheter som beskrivs i FN:s konvention om barnets rättigheter.

Alla barn har lika rättigheter. Ingen ska behandla dig orättvist på grund av ditt utseende, din hudfärg, kön, språk eller tro.

Vuxna ska alltid sätta barnen främst.

När vuxna fattar beslut måste de tänka på vad som är bäst för barnen. Detta inkluderar politiker, myndigheter som polisen, socialtjänsten och domstolar.

Denna flyktingflicka i Thailand har tillgång till rent vatten som hjälper henne att överleva och växa.

Du har rätt att överleva, leva fullt ut och växa upp till den du vill vara.

Roberto, 15 från Haiti, har äntligen fått ett födelsebevis. Nu kan han röra sig fritt i sitt land och gå i skolan eftersom han har bevis på att han existerar!

Du har rätt till ett namn och till medborgarskap, att tillhöra ett land. I Sverige, liksom i många andra länder, kan du ha medborgarskap i fler länder än ett.

Den här tolvåriga pojken har bott i ett hemlöshärbärge i Los Angeles, USA, med sin familj i över ett år, efter att de inte kunde bo kvar i sin bil.

Du har rätt att leva med dina föräldrar om det inte är skadligt. Dina föräldrar ska ta hand om dig om de kan och sätta dina behov först. Om du är adopterad har du rätt till information om ditt ursprung och din bakgrund, och, om möjligt, kontakt med dina biologiska föräldrar.

enter image alt text
På elevernas egen Changemaker Day kan de göra sin röst hörd om frågor som är viktiga för just dem.

Din röst är viktig. Du har rätt att dela med dig av dina tankar om saker som påverkar dig – hemma, i skolan eller med myndigheter.

Barn runt om i världen utsätts för våld och övergrepp både hemma, i skolan och på fritiden.

Du har rätt till skydd mot alla former av våld, försummelse, övergrepp och dålig behandling. Du ska inte utsättas för övergrepp eller utnyttjas av dina föräldrar, andra vårdnadshavare eller några andra personer. Endast ett 60-tal länder i världen (av nästan 200) har förbjudit alla former av fysiskt och psykologiskt våld och övergrepp mot barn.

Mobbning och kränkande behandling är tyvärr vanligt i svenska skolor. På mellanstadiet uppger nästan varannan elev att hen blir utsatt för kränkningar av en eller fler andra elever.

Flyktingar från kriget i Syrien väntar på hjälp på en tågstation i Budapest, Ungern.

Om du är på flykt och har tvingats lämna ditt land, ensam eller med din familj, har du rätt till skydd och hjälp. Om du är helt ensam i ett nytt land ska du få hjälp att hitta ett säkert boende men också stöd för att hitta din familj. Om du förlorar din familj har du rätt till vård och stöd.

Odeshkan, 12, och hans mamma måste hämta rent dricksvatten långt från hemmet. De som bor i deras lilla stad i Kanada tillhör ett ursprungsfolk och många protesterar mot regeringen eftersom kranvattnet där de bor är giftigt.

Varje barn förtjänar ett bra liv, med alla sina grundläggande behov uppfyllda. Det inkluderar till exempel rent dricksvatten och mat för dagen. Om du har en funktionsvariation har du rätt till extra stöd.

När du är sjuk har du rätt till medicinsk vård och stöd.

En lärare i Afghanistan hjälper sina elever att förstå ett matematiskt problem.

Du har rätt att gå i skolan och lära dig om viktiga saker, inklusive respekt för mänskliga rättigheter, din egen och andra kulturer, och alla människors lika värde.

Tibetanska barn som lever i exil i Indien hälsar på traditionellt sätt.

Dina övertygelser och tankar är viktiga. Om du tillhör en minoritetsgrupp eller ett ursprungsfolk har du rätt att tala ditt språk och utöva din kultur och tro. I Sverige finns flera erkända minoritetsfolk, som romer, judar och tornedalingar, och ett urfolk, samerna.

Att leka hjälper dessa fotbollsfans i Guinea-Bissau att må bra, växa och utvecklas.

Lektid, vila och en hälsosam miljö är också viktiga rättigheter som stärker barns utveckling och välbefinnande.

Du ska inte behöva arbeta under farliga förhållanden som kan vara skadliga för din hälsa eller utföra arbete som hindrar dig från att klara skolan.

Du ska aldrig bli kidnappad eller såld, och ingen får skada dig eller tvinga dig till att exempelvis sälja sex. Om något dåligt händer dig har du rätt till skydd och hjälp.

Ingen får bestraffa dig på ett grymt eller skadligt sätt.