Hem > Gå till kursen > Rätt till utbildning > Fakta: Rätt till utbildning
Kursinnehåll

Fakta: Rätt till utbildning

Alla barn har rätt att gå i skolan och grundskola bör vara gratis för alla. Nästan 9 av 10 barn i världen går i grundskolan, och fler barn än någonsin börjar skolan nuförtiden. Bra nyheter! Men många barn, särskilt flickor, slutar alltför tidigt.

Flickor på lektion i Siem Reap, Kambodja. Sacty, i mitten, var borta från skolan i nästan två år för att arbete och hjälpa sin mamma med pengar. Nu är hon tillbaka!

Utbildning för alla

Målet är att varje barn, oavsett kön, ska ha chansen att gå i skolan och lära sig saker. Detta är viktigt eftersom utbildade människor kan skapa bättre samhällen och till och med hjälpa till att bekämpa fattigdom. Oavsett om du är en flicka eller en pojke kan din utbildning forma både din egen framtid men också världen omkring dig. Kom ihåg, varje dag i skolan är ett steg mot en ljusare framtid, inte bara för dig, utan för alla.

Sacty från Kambodja kunde nyligen återvända till skolan, efter att ha tvingats arbeta på en gård när hennes far försvann.

Av dem som inte går i skolan är mer än hälften flickor. Men fler flickor än någonsin går i skolan. Tyvärr tvingas många barn att lämna skolan innan de har avslutat sin utbildning. Cirka 7 av 10 barn i låginkomstländer avslutar inte mellanstadiet, och 8 av 10 går inte ut gymnasiet. Det finns många orsaker till detta. När länder står inför problem som krig, katastrofer eller instabila regeringar blir det svårt för barn att gå i skolan. Detta gäller särskilt för barn med funktionsnedsättningar, de från olika etniska grupper eller flickor på vissa platser där de inte har samma möjligheter som pojkar.

Även när barn kan gå i skolan finns det andra problem. Vissa skolor har inte tillräckligt med bra lärare, rätt böcker eller ordentliga byggnader. En del elever kan vara för hungriga, sjuka eller trötta för att kunna följa undervisningen på bästa sätt. Detta kan bero på deras familjesituation, deras psykiska eller fysiska hälsa.

Ett problem i många låginkomstländer är att många barn inte har tillgång till internet hemma. När skolor stängs, som under covidpandemin, är det svårt för barn utan rätt utrustning eller uppkoppling att kunna fortsätta lära sig via nätet.

Runtom i världen finns det olika skäl till att en del pojkar hoppar av skolan i förtid, som ofta skiljer sig från flickornas orsaker. Ibland tvingas pojkar lämna skolan för att skaffa ett jobb och hjälpa sina familjer ekonomiskt. En del föräldrar tycker inte att deras söner behöver högre utbildning, som gymnasiet eller universitet. Särskilt om pojkarna förväntas ta över ett familjeföretag eller lära sig ett praktiskt yrke. Dessutom, på platser där arbetslösheten är hög, kan pojkar ha svårt att se poängen med att gå kvar i skolan, om de ändå inte tror sig kunna få arbete i framtiden. Och i vissa extremfall, i områden där det är krig, kidnappas pojkar oftare än flickor för att utnyttjas som soldater.

I skolan har många elever svårt att balansera sitt skolarbete med trycket från kompisar. Det kan vara särskilt svårt för vissa som känner att de måste bråka eller verka ointresserade av skolan för att passa in. Sådana påtryckningar och förväntningar kan påverka hur barn agerar och engagerar sig i skolan. Att vara öppen och söka stöd hos lärare och kamrater kan vara ett sätt att få bukt med dessa utmaningar.

Trakasserier och övergrepp i skolan är ett allvarligt problem och förekommer runt om i världen. Nästan alla skolor har mer eller mindre problem med kränkande behandling/mobbning. I Sverige är det nästan dubbelt så vanligt att elever med någon slags NPF (neuropsykiatrisk funktionsvariation) ofta utsätts för kränkningar, alltså mobbning. Och det är tre gånger vanligare att barn som identifierar sig som HBTQI+ kränks ofta och utsätts för mobbning.

Elever blir även ibland illa behandlade av skolpersonal, som lärare. En del lärare kan skrika när de blir trötta eller arga, och ta tag i barn för hårt. I en del skolor har elever, framförallt flickor, till och med blivit tafsade på av vuxna. Det är olagligt och väldigt fel. Om du själv känner dig otrygg och rädd för en lärare eller annan personal är det viktigt att prata med någon – en vuxen du litar på eller med polisen. Du är inte ensam, och att berätta är viktigt för både din säkerhet och andras.