enter image alt text
Flickors rätt attackeras

En klassrumsövning om flickors situation i Afghanistan sedan Talibanerna återtagit makten i landet. Många flickor och kvinnor fruktar för sin frihet och möjlighet att gå i skolan. Här undersöker vi orsaker, effekter och lösningar kopplade till kränkningar av flickors rättigheter.

Syfte

Eleverna får hjälp att förstå hur krig, terror och gamla fördomar kan drabba flickor och deras rättigheter hårt. Vi fokuserar på flickors situation under talibanstyret i Afghanistan och den farliga kampen som förs för flickors rättigheter. I den fördjupande delen arbetar eleverna tillsammans för att undersöka och upptäcka orsaker, effekter och lösningar.

Förberedelser

Förbered videon och berättelsen om Sakena Yacoobi samt om Nouria från Afghanistan. Sakena Yacoobi har kämpat för barns rättigheter, särskilt för flickors rätt till utbildning i över 30 år. Berättelser, ett faktablad om flickors rättigheter samt en stödjande PPT kan laddas ner i högerspalten.

Gör så här

  1. Visa filmen (3 min.) om Barnrättshjälten Sakena Yacoobi som har arbetat hela sitt liv för tjejer och deras rättigheter.
  2. Låt eleverna kommentera kort om de vill.
  3. Förklara kort att det afghanska folket har lidit av krig och terror under fyra decennier med inbördeskrig, utländsk invasion, uppror och förtryck under talibanregimen 1997–2001. Talibanerna är en islamistisk fundamentalistisk rörelse och under deras förra tid vid makten gjorde de det olagligt för kvinnor att arbeta och för flickor att gå i skolan. De förbjöd allt från dans till popmusik till drakflygning och tv-tittande. Flickor och kvinnor fick inte gå ut om de inte hade en manlig följeslagare. De måste täcka sig helt när de gick utanför hemmet, annars kunde de bli dödade eller piskade. 2001 invaderade USA och flera andra länder Afghanistan, och talibanerna drog sig tillbaka. Men i augusti 2021 återtog de makten. Deras ledare sa först att de nu visst skulle låta tjejer gå i skolan och att kvinnor och flickor kommer att få vara aktiva i samhället, arbeta och studera. Men de underströk att detta bara skulle ske "inom ramen för islamisk lag". Eftersom talibanerna är en fundamentalistisk rörelse med mycket strikta tolkningar av islam, visste ingen då hur flickor tjejer och kvinnor kommer att behandlas i längden. Men nu vet vi att de återigen har dragit tillbaka nästan alla rättigheter som flickor återfick under en period.
  4. Läs hela eller delar av berättelsen om Nouria högt för hela klassen eller gruppen, låt dem läsa själva. Nouria växte upp under det tidigare talibanstyret i Afghanistan. Hon tvingades gå i hemlig skola och gömma böcker under sin blå burka. Nu är många i Afghanistan rädda för att samma sak kommer att hända en ny generation flickor.
  5. Nouria växte upp i Afghanistan under den tidigare talibanregimen och var tvungen att gå till skolan i hemlighet. © Makan E-Rahmati/WCPF
  6. Dela in klassen i mindre grupper och be dem prata med varandra om hur Nourias och hennes familjs liv förändrades efter att talibanerna tog makten 1997. Be dem skriva ner allt de kommer ihåg från berättelsen och allt annat kan tänka sig hände med Nourias liv när Talibanerna kom till makten.
  7. Berätta att mycket som gäller barns utbildningen under en lång period blev bättre i Afghanistan. Sedan 2001 ökade antalet barn som går i skolan från cirka 800 000 till över 9 miljoner. År 2020 hade också andelen flickor i skolan har ökat från nästan inga alls, till 39 procent. Här har Sverige varit med och bidragit genom att ge bistånd, pengar och annan hjälp, exempelvis organisationer som kämpar för barns rätt till utbildning och jämställdhet. Nu vet ingen hur det kommer att gå, eftersom talibanerna har tagit makten igen.
  8. Fördjupning

  9. Rita ett träd på tavlan/whiteboard och skriv problemet på trädstammen: Flickors rätt attackeras. Samla klassen och fråga vilka olika effekterna de har pratat om i sina grupper. Skriv ner alla förslag på post-it-lappar eller papper och fäst dessa på trädgrenarna. Till exempel att flickor inte får gå i skolan, tvingas gifta sig, har hälsoproblem, är offer för våld, inte kan gå ut och inte kan leka.
  10. Nu är det dags att hitta grundorsakerna. Förklara att det inte räcker med att säga "Talibanerna" eller "religion". Ni måste gå djupare och titta på rötterna till problemen. Påminn om att brist på jämställdhet och diskriminering av flickor finns i alla kulturer och länder runt om i världen, i olika grad. Hjälp eleverna om det behövs. Ni ska leta efter grundorsaker som könsstereotyper och fördomar, skadliga traditioner, rädsla för förändring bland äldre, kultur och sociala normer, men också orsaker som brist på utbildning och fattigdom. Skriv ner orsaker som eleverna föreslår och sätt fast dem vid trädets rötter.
  11. Ta ett steg tillbaka och reflektera tillsammans.
  12. Be slutligen eleverna att fundera på och föreslå lösningar som kan förändra flickornas situation. De kan låta sig inspireras av Sakenas arbete och Nourias tankar. Lösningar kan innefatta allt från att stödja barnrättshjältar som Sakena så att de kan fortsätta med sitt arbete, att bekämpa fattigdom och att ge alla barn utbildning, så att flickor och pojkar tillsammans kan förändra attityder och skadliga metoder. Skriv ner lösningarna och häng dem som "frukt" på grenarna.
  13. Om tid finns, be eleverna att dela med sig av vad de lärt sig eller hur de har känt under övningen.

Foto: Makan E-Rahmati

STIFTELSEN WORLD'S CHILDRENS PRIZE

Långgatan 13, 647 30, Mariefred
Telefon: 0159-129 00 • epost: info@worldschildrensprize.org
Plusgiro: 90 01 86-8 • Bankgiro: 900-1868

© 2020 World’s Children’s Prize Foundation. All rights reserved. WORLD'S CHILDREN'S PRIZE®, the Foundation's logo, WORLD'S CHILDREN'S PRIZE FOR THE RIGHTS OF THE CHILD®, WORLD'S CHILDREN'S PARLIAMENT®, WORLD'S CHILDREN'S OMBUDSMAN®, WORLD'S CHILDREN'S PRESS CONFERENCE® and YOU ME EQUAL RIGHTS are service marks of the Foundation.

 
x
x
x