Här hittar du beskrivningar av WCP-programmets olika steg samt en mängd färdiga lektioner, guider, videor och berättelser som kan användas fritt i såväl ämnesövergripande upplägg och i inom olika ämnesområden. Lektioner och resurserna användas och anpassas från årskurs 4 till och med gymnasiet, när ni arbetar med frågor som rör barnkonventionen, globala mål för hållbar utveckling och andre viktiga framtidsfrågor.
Lektionsupplägg, övningar och material är utformat för att kunna integreras i din undervisning och bidra till måluppfyllelse av läro- och kursplaner.
Sök och finn
Du kan söka efter det du behöver utifrån en mängd olika variabler, från områden, skolämnen och globala mål, till steg i WCP-programmet, och särskilda teman. Ofta har förstås en lektion eller ett material flera olika ingångar och beröringspunkter. Ett lektion eller berättelser som rör flickors rättigheter, rör också ofta flera olika globala mål och olika artiklar i barnkonventionen.
Om Klassrummets resurser
Materialet i Klassrummet är utvecklat av pedagoger, många av dem verksamma lärare, samt journalister och författare med särskild kompetens i att skriva och berätta för barn och unga. Innehållet är licensierat under en Creative Commons-licens (CC BY-SA 4.0)som innebär att du fritt får använda, sprida och kopiera innehållet så länge du berättar att det kommer från Worlds’s Children’s Prize. Läs mer om CC-licensen här https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/.
Bygger på berättelser
Många av lektionerna i Klassrummet kopplas till autentiska livshistorier. Barn, barnrättshjältar och barnrättsambassadörer jorden runt berättar om sina liv och upplevelser. Det gör globala frågor och komplexa utmaningar verkliga och begripliga. Berättelser och fakta finns på webben och i läromedlet Globen, en reportage och faktatidning för barn som kan laddas ner här, och beställas till skolan i klassuppsättningar utan kostnad. Utöver i Globen och på webben kompletteras med film och annat digitalt berättande på nätet. Här hittar ni även Quiz som kan användas både för att lära och väcka intresse, som för att testa kunskaper.
Om World’s Children’s Prize
World’s Children’s Prize (WCP) drivs av en ideell svensk stiftelse med säte i Sverige. Stiftelsen har 90-konto, är medlemmar av Giva Sverige och stöds av bland andra myndigheten Sida, ForumCiv, Svenska Postkodlotteriet och Drottning Silvias Stiftelse Care about the Children. WCP-programmet är världens största årliga utbildning som stärker barn till att som förändrare (changemaker) står upp för medmänsklighet, alla människors lika värde, barnets/mänskliga rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. Bland WCPs beskyddare finns Malala Yousafzai, den nu bortgångne Nelson Mandela, Graça Machel, Xanana Gusmão, Desmond Tutu och Sveriges statsminister. Sedan år 2000 har nära 50 miljoner barn deltagit i det årliga WCP-programmet, 674 000 av dem i Sverige. Läs mer