Hem > Gå till kursen > Flickors lika rättigheter > Fakta: Flickors lika rättigheter
Kursinnehåll

Fakta: Flickors lika rättigheter

Två barnrättsambassadörer i Moçambique håller i en utbildning för flickor som tvingats sluta skolan och gifta sig. Flera är redan mammor, men nu får de kunskap om sina rättigheter till utbildning och att följa sina drömmar.

Alla barn har samma rättigheter oavsett kön. FN:s barnkonvention fastslår tydligt att alla barn är lika. Sverige har gjort barnkonventionen till lag och lovat att göra allt för att uppfylla dina rättigheter.

Varför är det viktigt?

När flickor och kvinnor har samma rättigheter som pojkar och män är det inte bara bra för dem, men för alla omkring dem. När flickor får utbildning och behandlas jämlikt har det visat sig minska fattigdom och förbättra livskvaliteten för alla, inklusive pojkar och män.

Fira flickors rättigheter

FN har utsett den 11 oktober till Internationella flickdagen. Du kan delta i eller skapa egna evenemang för att öka kunskapen om flickors rättigheter. Se till att din familj och omgivning förstår att dessa rättigheter måste respekteras. Kom ihåg att kampen för rättigheter inte bara är för flickor; pojkar måste också delta i ansträngningarna för att åstadkomma verklig förändring.

Så här beskrivs flickors rättigheter i några av artiklarna i FN:s barnkonvention.

Adama, 15 år, pratar om lika rättigheter för flickor inför hela byn. När hennes mamma var ung fick inte flickor i Senegal tala öppet, men nu inkluderar bymöten alla.

Alla barns röster spelar roll. Tyvärr ignoreras flickors röster alltför ofta och ses som mindre viktiga än pojkars. Även i Sverige visar studier att flickor ofta får mindre utrymme i till exempel skolan, och mindre tid till att prata och ställa frågor.

De här flickorna i Bangladesh har tid att leka efter skolan, en möjlighet som många flickor runt om i världen inte har. Hur är det där du bor?

Du och alla andra barn ska kunna leka och vila, sporta och hålla på med andra fritidsintressen. I Sverige får flickor ofta ta de sämsta tiderna i sporthallar och på fotbollsplaner m.m., fördelning av tider är sällan rättvis. Det har många protesterat emot länge. Alla ska ha lika möjligheter, oavsett kön!

I många länder har flickor ofta fler sysslor hemma än pojkar, vilket gör att de har mindre fritid. Medan flickor städar eller tar hand om yngre syskon har pojkar ofta tid att leka eller koppla av. I många delar av världen får flickor gå långa sträckor för att hämta vatten åt sina familjer. Det kan ta en hel dag, vilket ger dem lite tid för läxor, särskilt om det inte finns någon el hemma.

Unga flickor och kvinnor höjer sina röster mot mäns våld mot kvinnor i London, Storbritannien. Har du någonsin gjort något liknande?

Inget barn ska någonsin behöva uppleva våld. Ändå är det vanligt över hela världen, där särskilt flickor löper risk att bli slagna och trakasserade av till exempel en partner, sina bröder eller föräldrar. Våldet sker både i och utanför hemmet. Dessutom blir en del flickor som söker hjälp inte trodda eller stöttade.

I extrema situationer, som i krig och naturkatastrofer, löper också flickor större risk att utsättas för våld och sexuella övergrepp.

Visste du att depression är vanligare bland flickor än pojkar i många delar av världen?
När en flicka blir sjuk får hon inte alltid samma vård som pojkar får, särskilt inte om familjen är fattig. Då får flickor ibland mindre mat och vaccineras mindre ofta än sina bröder. Det kan leda till fler sjukdomar och dödsfall.

Dayana, 15 år, får sitt hår fixat efter att ha räddats från ett svårt liv på gatorna i Medellín, Colombia.

Flickor utsätts ofta för mer press när det gäller hur de ska se ut och bete sig – från vad de har på sig till fritidsintressen och drömmar. Vissa får inte ens göra sådant som att cykla eller springa, bara för att de är flickor. Många tjejer upplever mycket stress och press på grund av orealistiska skönhetsideal, grupptryck och, ibland, gamla traditioner.

En del människor tror – felaktigt – att det inte är lika viktigt med utbildning för flickor som för pojkar. I länder som Indien tycker en del föräldrar att det är bortkastat att en dotter utbildar sig eftersom hon ändå kommer att “tillhöra” en annan familj när hon gifter sig. Och om skolan i ett fattigt område inte har separata, säkra toaletter för flickor stannar många hemma när de får sin mens. De missar lektioner, och de som inte kan komma ikapp slutar ofta skolan. Andra flickor slutar för att någon vuxen på skolan behandlar dem illa. Det finns till och med lärare och rektorer som försöker tvinga sina elever att ha sex med dem genom att hota med låga betyg och att underkänna dem på prov.

Flickor som får en utbildning gifter sig senare och får färre och friskare barn. Varje extra år en flicka går i skolan ökar hennes framtida inkomst med upp till en femtedel! Det är bra för henne och hennes familj, men också bra för hela hennes land.

Guerline har utnyttjats som hushållsslav i andra människors hem sedan hon var fem år gammal. I Haiti, där hon är från, kallas det att vara "restavék" och är mycket vanligt.

Varken flickor eller pojkar ska behöva arbeta före 12 års ålder eller tvingas utföra något tungt och farligt arbete före 18 års ålder. Ändå arbetar flickor ofta med några av de svåraste och lägst betalda jobben. Detta inkluderar jordbruksarbete och hushållsarbete i privata hem. Många flickor runt om i världen utnyttjas som hushållsslavar, ibland arbetar de 12–14 timmar om dagen utan betalning.

Ingen får skada barn, inte ens om traditionen säger det. Vissa traditioner är positiva men andra, som den smärtsamma och skadliga seden att skära i flickors snippa, inte är acceptabla. Social press från omgivningen kan ibland handla om att en del anser att så kallad könsstympning är nödvändigt före äktenskapet. Men många andra kämpar emot traditioner som denna, som orsakar smärta samt livslånga skador och lidande.