Roleplaying
Rollspel

Använd rollspel som ett sätt att låta eleverna gestalta det de har upplevt genom berättelser.

Syfte

Rollspel syftar till att ge elever ytterligare ett sätt att leva sig in i, gestalta och kommunicera en berättelse.

Förberedelser

Innan övningen behöver eleverna ha läst om till exempel barnrättshjältarna och barnen de kämpar för. Använd berättelser i Globen eller på nätet.

Gör så här

  1. Dela in klassen i grupper om fyra. De kan välja mellan scenarierna eller hitta på egna.

    SCENARIO 1: ETT VIKTIGT ÖGONBLICK
    Gruppen väljer ett viktigt ögonblick i en av barnrättshjältarna liv och gestaltar det. De spelar olika roller, där en är barnrättshjälten medan andra spelar personer som är viktiga i just detta sammanhang. Med utgångspunkt i barnrättshjältens berättelse kan de skriva en scen eller bara improvisera utifrån den situation de valt.

    SCENARIO 2: ETT BARNS HISTORIA
    Gruppen fokuserar på ett av barnen som har fått stöd av en av barnrättshjältarna och gestaltar en situation i hens liv. De spelar olika roller, utöver barnet kanske en förälder, en lärare eller barnrättshjälte. Med utgångspunkt i barnets berättelse kan de skriva en scen eller bara improvisera utifrån den situation de valt.

    SCENARIO 3: PRESSKONFERENS/INTERVJU
    Två elever spelar journalister, en är barnrättshjälte och en är ett av barnen hen har stöttat. Under en simulerad presskonferens eller intervju ställer journalisterna frågor till barnrättshjälten och barnet. Eleverna kan komma överens om frågor och svar eller så kan de arbeta i varsitt par och låta frågorna och svaren bli en överraskning.

  2. När eleverna har valt scenario arbetar de med förberedelserna, som att skriva repliker, frågor eller ˮfusklapparˮ. De kan använda sig av metoden Fönster med utsikt (se s. 18) där alla fyra först skriver egna förslag och sedan jämför och sammanställer.
  3. Ge eleverna tid att öva. Vill de ha med rekvisita eller kanske klä ut sig? Ge stöd och gå in med förslag och uppmuntran om gruppen kör fast.
  4. Låt grupperna spela upp sina scenarier för klassen, eller kanske för inbjudna föräldrar.

STIFTELSEN WORLD'S CHILDRENS PRIZE

Långgatan 13, 647 30, Mariefred
Telefon: 0159-129 00 • epost: info@worldschildrensprize.org
Plusgiro: 90 01 86-8 • Bankgiro: 900-1868

© 2020 World’s Children’s Prize Foundation. All rights reserved. WORLD'S CHILDREN'S PRIZE®, the Foundation's logo, WORLD'S CHILDREN'S PRIZE FOR THE RIGHTS OF THE CHILD®, WORLD'S CHILDREN'S PARLIAMENT®, WORLD'S CHILDREN'S OMBUDSMAN®, WORLD'S CHILDREN'S PRESS CONFERENCE® and YOU ME EQUAL RIGHTS are service marks of the Foundation.

 
x
x
x