Våra barnrättsambassadörer leder vägen – flickor och pojkar som har utrustats med kunskap och kapacitet som ger dem styrkan att kräva respekt för sina rättigheter. Ambassadörerna bildar barnrättsklubbar och utbildar andra om barns rättigheter, särskilt om flickors rättigheter, om aga och kommersiell sexuell exploatering av barn. Barn men också vuxna, till exempel lärare och rektorer, föräldrar, traditionella ledare och lokala makthavare stärks och engageras i arbetet för ett Moçambique fritt från kränkningar av flickors rättigheter.
Projektet Moçambique pelos direitos das meninas genomförs i samverkan mellan World’s Children’s Prize Foundation och SANTAC, med stöd från Drottning Silvias stiftelse Care About the Children. Målet är att hela Moçambique, både civilsamhället och landets ledare, ska stå upp tillsammans för flickors rätt. Vill du vara med? Berätta om dig själv och om dina egna erfarenheter och upplevelser här.
Byggt på tidigare framgångar World’s Children’s Prize och SANTAC har redan genomfört ett projekt i Moçambique som lett till varaktiga förändringar för flickor. Många barn har vittnat om hur de har stärkts genom projektet, och hur de i sin tur har kunnat stärka och stötta andra, både flickor och pojkar. Till exempel har våra barnrättsambassadörer i Moçambique avslöjat och kämpat mot systematiska sexuella övergrepp mot flickor i flera av landets skolor. Dessa skolor är idag övergreppsfria – ett inspirerande exempel på hur barn själva kan åstadkomma förändring när de får kunskap, mod och stärkt självkänsla.
Nästa steg Barn som utbildas och stärks genom World’s Children’s Prize-programmet ställs inför stora utmaningar när de försöker kräva respekt för sina rättigheter i skolan, hemma och i lokalsamhället. Programdeltagandet ger hopp och framtidstro, men barnen hålls sedan ofta tillbaka av gamla traditioner och stelbent könsrollstänkande. Vi vet att många barn lyckas bidra till ökad insikt om barnets rättigheter hos till exempel föräldrar och syskon. Men för andra blir omgivningens motstånd övermäktigt, särskilt för flickor. För att skapa bättre bättre förutsättningar för långsiktig förändring utökas därför nu WCP-pogrammet i Moçambique till att omfatta nya målgrupper; som föräldrar och andra familjemedlemmar till engagerade skolbarn, lärare, traditionella ledare, lokala makthavare och medier.Hur ska det gå till? I korthet samarbetar SANTAC och World’s Children’s Prize med följande byggstenar i Moçambique, steg för steg: - Flickor och pojkar utbildas till barnrättsambassadörer. - Barnrättsambassadörerna utbildar skolkamrater samt barn i lokalsamhället som av olika anledningar inte går i skolan. - Barnrättsambassadörerna genomför WCP-programmet tillsammans med barnen som de utbildat. Alla som deltar tar del av berättelser och fakta i materialet ”direitos das meninas” och i tidningen Globen. Barnrättsambassadörerna läser högt för barn som inte kan läsa. - Barnrättsambassadörerna och andra barn sprider kunskapen vidare till föräldrar, syskon och mor- och farföräldrar om barnets, särskilt flickors, rättigheter. - Barnrättsambassadörerna utbildar även lärare och skolledare och involverar dem i arbetet för barnets, särskilt flickors rättigheter.
Möten för förändring En viktig byggsten i projektet är att barnrättsambassadörer och SANTAC arrangerar möten på både lokal och nationell nivå för att engagera flera av målgrupperna i arbetet för barnets rättigheter. Mötena hålls med: - traditionella ledare - lokala myndigheter - nationella myndigheter och departement - politiker, inklusive ministrar
Engagerar medierna Barnrättsambassadörerna, deltagande barn och SANTAC arrangerar också en mängd utåtriktade aktiviteter och träffar för att väcka intresse och sprida kunskap och goda exempel genom lokala och nationella medier.
Målet är att bidra till: - Ökad kunskap och medvetenhet om barnets rättigheter, särskilt flickors rättigheter, samt om aga och kommersiell sexuell exploatering av barn. - Ökad förmåga, styrka och mod hos barn, särskilt flickor, att föra fram sin åsikt och kräva sina rättigheter. - Ökad kunskap, medvetenhet och förmåga att vara med och stärka barnets rättigheter, särskilt flickors rättigheter hos föräldrar, mor- och farföräldrar och syskon till barn som deltar i WCP-programmet. - Ökad dialog och debatt om flickors rättigheter i informella och formella sammanhang, med lokala myndigheter, traditionella ledare, lokala makthavare och medier. - Ökad kunskap och medvetenhet i alla målgrupper om jämlikhet, jämställdhet och demokrati, samt demokratiska rättigheter och värderingar.
Vill du veta mer? Kontakta oss på direitosmeninas@worldschildrensprize.org
Möten för förändring Barnrättsambassadörer och SANTAC arrangerar även möten på både lokal och nationell nivå för att engagera flera av målgrupperna i arbetet för barnets rättigheter. Mötena hålls med: - traditionella ledare - lokala myndigheter - nationella myndigheter och departement - politiker, inklusive ministrar
Engagerar medierna Dessutom arrangerar barnrättsambassadörerna, deltagande barn och SANTAC utåtriktade aktiviteter och träffar för att väcka intresse och sprida kunskap och goda exempel genom lokala och nationella medier.
Målet är att bidra till: - Ökad kunskap och medvetenhet om barnets rättigheter, särskilt flickors rättigheter, samt om aga och kommersiell sexuell exploatering av barn. - Ökad förmåga, styrka och mod hos barn, särskilt flickor, att föra fram sin åsikt och kräva sina rättigheter. - Ökad kunskap, medvetenhet och förmåga att stärka barnets rättigheter, särskilt flickors rättigheter hos föräldrar, mor- och farföräldrar och syskon till skolbarn som deltar i WCP-programmet. - Ökad dialog och debatt om flickors rättigheter, i informella och formella sammanhang, med lokala myndigheter, traditionella ledare, lokala makthavare och medier. - Ökad kunskap och medvetenhet om jämlikhet, jämställdhet och demokrati, samt demokratiska rättigheter och värderingar, i alla målgrupper.
Vill du veta mer? Kontakta oss på direitosmeninas@worldschildrensprize.org
Långgatan 13, 647 30, Mariefred, Sweden
Phone: +46-159-129 00 • info@worldschildrensprize.org
© 2020 World’s Children’s Prize Foundation. All rights reserved. WORLD'S CHILDREN'S PRIZE®, the Foundation's logo, WORLD'S CHILDREN'S PRIZE FOR THE RIGHTS OF THE CHILD®, WORLD'S CHILDREN'S PARLIAMENT®, WORLD'S CHILDREN'S OMBUDSMAN®, WORLD'S CHILDREN'S PRESS CONFERENCE® and YOU ME EQUAL RIGHTS are service marks of the Foundation.