Phulmaya, a girl from Nepal, casts her vote
Demokrati

Berätta först om och låt eleverna diskutera demokratins grundprinciper. När de senare genomför sin egen valdag i Global Vote, ska samma principer råda som i t.ex. Sveriges riksdagsval.

Ge exempel på hur vuxenval ibland påverkas av falska nyheter i sociala medier, och i diktaturer som ibland håller val som påstås vara demokratiska men där bara en kandidat eller ett parti får ställa upp.
   Berätta också att utgången i politiska val ibland påverkas av korruption och maktmissbruk.
Berätta först om och låt eleverna diskutera demokratins grundprinciper. När de senare genomför sin egen valdag i Global Vote, ska samma principer råda som i t.ex. Sveriges riksdagsval. Ge exempel på hur vuxenval ibland påverkas av falska nyheter i sociala medier, och i diktaturer som ibland håller val som påstås vara demokratiska men där bara en kandidat eller ett parti får ställa upp. Berätta också att utgången i politiska val ibland påverkas av korruption och maktmissbruk.

Syfte

Att erbjuda många olika kreativa möjligheter till engagemang inför barnens egen världsomröstning. Eleverna lär sig om hur en valkampanj går rätt till och om hur budskap i tal och i affischform kan få bäst effekt. Alla kan vara engagerade i förberedelserna och på olika sätt informera och engagera varandra. Här finns möjligheter att integrera ämnen som bild och svenska. Alla gör inte allt, men tillsammans bildar valrörelsen och valförberedelserna en helhet.

Förberedelser:

Skapande material samt bilder och färger till affischer. Använd även digitala verktyg och kanske rekvisita till rollspel. Ni kan arbeta både enskilt eller i grupp, skriva och hålla tal, teckna och måla, diskutera och reflektera över en mängd viktiga frågor.

Gör så här

  1. Förklara i helklass: I arbetet är det viktigt att tänka på skillnaden mellan information och propaganda, och hur lätt det kan vara att överdriva och skapa falska nyheter som lurar och manipulerar väljarna. I vuxenval har det ibland hänt att vissa kandidater, som har mer pengar och makt än andra, har kunnat köpa mer utrymme i medier eller har mutat eller hotat valarbetare att fuska.
  2. Dela ut eller låt deltagarna välja mellan olika kreativa uppgifter som:
    När WCP-barnrättshjälten Sakeena Yacoobi från Afghanistan var nominerad gjorde elever affischer och tidningsframsidor inspirerade av hennes arbete inför det årets världsomröstning.

    • Gör valaffischer.
    Diskutera hur utformningen ska göra att budskapet blir tydligt och når fram. Studera gärna valaffischer från vuxna val – vad fungerar bättre på valaffischer riktade till barn? Vad är skillnaden mellan valinformation och propaganda?

    Ett exempel på desinformation som flaggades av Twitter i början av 2020, i samband med presidentvalet i USA och dess efterverkningar.

    • Kampanja i sociala medier.
    Skapa bilder, filmer och budskap för till exempel Instagram och Facebook. Studera hur andra valkampanjer bedrivs på nätet och diskutera sanningshalten i deras budskap. Hur får man klick utan att ljuga eller överdriva?

    • Rollspela.
    Ordna presskonferenser och håll valtal – se gärna förslagen i övningen om Rollspel.

    Global Vote

    När eleverna arbetar praktiskt med en egen omröstning, Global Vote förstår de hur demokrati fungerar i praktiken. I Globen och på webben lär eleverna känna andra barn jorden runt som förbereder och genomför sina valdagar. Det ger inspiration och idéer och skapar en känsla av global gemenskap.

    Inspirera eleverna genom filmer om andra barn som ordnar Global Vote, och genom berättelser i Globen och här. Ni kan också besöka en Global Vote i Sverige via VR 360 här.

    Eleverna går till val efter att ha tagit reda på fakta om kandidaterna man ska välja mellan. Ingen annan ska få påverka barnets val, varken kompisar eller andra.

    TÄNK OM...

    ... eleverna kan bjuda in familjer och lokala politiker att få uppleva Global Vote på er Changemaker Day. Det är lärorikt, roligt och spännande för vuxna att vara med. .
    ... eleverna i god tid kan bjuda in lokala medier som kan bevaka Global Vote-dagen. Det ger barnen en plattform från vilken de kan göra sin röst hörd.

    UTSE NYCKELPERSONER

    • Valförrättare – prickar av de röstande i röstlängden och lämnar ut röstsedlarna.
    • Valkontrollanter – kontrollerar valet, färgmärkningen och rösträkningen.
    • Rösträknare – räknar rösterna och presenterar skolans röstresultat.

    Det här behövs:

    VALSEDLAR OCH RÖSTLÄNGD

    Kopiera lärarhandledningens baksida med röstsedlar, eller tillverka egna. En fördel med de förtryckta röstsedlarna är att de används av skolor i hela världen. Det förstärker känslan av att delta i en världsomröstning i gemenskap med andra barn jorden runt. I röstlängden ska alla elever på skolan som har rösträtt stå med. På valdagen prickas sedan varje elev av när de lägger sin röst i valurnan. Eleverna får rösta från och med det år de ska fylla tio, till och med det år de fyller 18.

    VALURNOR

    Tillverka egna valurnor av kartonger, burkar, krukor, flätade palmträdsblad eller vad som helst som kan rymma valsedlar. Valurnorna kan kläs in och dekoreras med till exempel WCP-symbolen med regnbågsbarnen, bilder från Globen, teckningar eller tyg.

    VALBÅS

    Valbås behövs för att bevara valhemligheten. Använd fantasin! I Pakistan gör ökenskolorna valbås genom att ställa två sängar på högkant och täcka dem med tyg. I Brasiliens regnskog kläs bambuställningar med löv. Ni kan också kontakta er lokala valmyndighet och låna deras valbås.

    BEVARA VALHEMLIGHETEN

    Det känns viktigt och rätt för barnen att ingen kan se vad de röstar på. De kliver ensamma in i valbåsen, med röstsedeln i handen, markerar sitt val och viker ihop röstsedeln.

    Till sist lämnar de valbåset och lägger sin röst i valurnan.

    MOTVERKA VALFUSK

    Förbered färg som valförrättarna sedan kan märka elevernas fingrar eller naglar med, efter att barnen stoppat sina röstsedlar i valurnan. Färger som är svåra att tvätta bort är till exempel växtfärger, färg från stämpeldyna eller märkpenna.

    RÄKNA RÖSTERNA

    När alla barn röstat är det dags för rösträknarnas insats. Till sist kan resultatet i skolans omröstning avslöjas.

    INTE EN TÄVLING!

    Global Vote är inte en ”tävling”. Alla kandidater har gjort fantastiska insatser.

Ta reda på mer
STIFTELSEN WORLD'S CHILDRENS PRIZE

Långgatan 13, 647 30, Mariefred
Telefon: 0159-129 00 • epost: info@worldschildrensprize.org
Plusgiro: 90 01 86-8 • Bankgiro: 900-1868

© 2020 World’s Children’s Prize Foundation. All rights reserved. WORLD'S CHILDREN'S PRIZE®, the Foundation's logo, WORLD'S CHILDREN'S PRIZE FOR THE RIGHTS OF THE CHILD®, WORLD'S CHILDREN'S PARLIAMENT®, WORLD'S CHILDREN'S OMBUDSMAN®, WORLD'S CHILDREN'S PRESS CONFERENCE® and YOU ME EQUAL RIGHTS are service marks of the Foundation.

 
x
x
x