train in Sri Lanka
Res till barnrättshjältarna

Nu har reportrarna presskort, pass, pengar, biljetter och är vaccinerade! Resan kan börja!

Många lärare och elever väljer att med enkla medel bygga upp en gate och ett flygplan, eller en tågstation, i klassrummet, för att öka känslan av att vara på väg på riktigt! Det ökar känslan av verklighet men är också ett roligt sätt att svetsa samman grupperna och öva upp samarbetsförmågan inför kommande strapatser.
   Berättelser och filmer om barnrättshjältarna och barnen de kämpar för är förstås en mycket viktig del av underlaget. De finns i Globen som papperstidning men också på webben förstås. I högerspalten hittar ni alla berättelser som PDF.

Åker ni buss, tåg, båt eller flyg?

Res iväg

Vid ingången till stationen eller flygplatsen kontrolleras biljetter och pass av elever som antar rollerna som personal. Mitt i klassrummet ställs stolar upp i flygplansrader, eller tåg/buss-säten med piloternas cockpit eller förarhytten i tåget/bussen längs fram. I den simulerade transportmiljön finns tid och möjlighet till såväl upplevelser som planering. Använd gärna resan till att: 

  1. Dela ut elevernas personliga dagbok och berätta hur den ska användas. (Läs mer om dagboksmetoden längre ner).
  2. Se film och lyssna på musik från länderna som ni ska besöka. Kolla Youtube eller låna filmer från biblioteket.
  3. Planera vad varje grupp ska göra allra först när ni kommer fram.

Vart är vi på väg?

Resan till barnrättshjältarna länder är en perfekt plats för en geografilektion. Se till att varje grupp följer sin resväg på en världskarta. Titta på kartor och sök svaret på frågor som: 
  • Var ligger destinationslandet i förhållande till hemlandet?
  • Vilka världsdelar och länder flyger vi över/åker vi igenom.
  • Vad heter ländernas huvudstäder?

För dagbok/loggbok

På planet kan eleverna påbörja sina personliga logg- eller dagböcker. Här har de tid att sammanfatta sina första upplevelser, intryck, tankar och förväntningar. Det är bra om eleverna för dagbok under hela den simulerade reporterresan. Det blir en slags loggbok över utförda uppgifter. Genom dagboken dokumenterar eleverna det de gör, upplever och lär sig. På så vis blir texterna i dagboken också en utvärdering av vad varje elev har förstått och lärt sig. Läs mer om hur man använder dagböcker/loggböcker.

Text ©: Global Trip är gjord av Maj Stoddard efter inspiration från Jackie Lawson.

STIFTELSEN WORLD'S CHILDRENS PRIZE

Långgatan 13, 647 30, Mariefred
Telefon: 0159-129 00 • epost: info@worldschildrensprize.org
Plusgiro: 90 01 86-8 • Bankgiro: 900-1868

© 2020 World’s Children’s Prize Foundation. All rights reserved. WORLD'S CHILDREN'S PRIZE®, the Foundation's logo, WORLD'S CHILDREN'S PRIZE FOR THE RIGHTS OF THE CHILD®, WORLD'S CHILDREN'S PARLIAMENT®, WORLD'S CHILDREN'S OMBUDSMAN®, WORLD'S CHILDREN'S PRESS CONFERENCE® and YOU ME EQUAL RIGHTS are service marks of the Foundation.

 
x
x
x