Children holding banner with messages about the rights of the child
Huvuden ihop om delaktighet

Använd denna enkla samtalsövning som fördjupning när eleverna har sett filmen om barn som gör sin röst hörd. Eleverna samtalar i grupp utifrån modellen Huvuden ihop, med samtalsfrågor som stöd.

Syfte

Att öka kunskapen om alla barns rätt att säga vad de tycker och påverka i alla frågor som rör dem utifrån ålder och mognad. Metoden Huvuden ihop säkerställer allas lika deltagande och låter eleverna samtala med varandra i demokratiska former.

Förberedelser:

Se filmen om barns rätt till delaktighet och yttrandefrihet, om ni inte redan har gjort det. Förklara kort hur övningen går till om inte eleverna har använt metoden tidigare. Berätta att den är tänkt att ge alla elever utrymme att presentera det gruppen kommer fram till.

Gör så här

  1. Dela in eleverna i grupper om 4 och ge eleverna i varje grupp varsitt nummer, från 1 till 4.
  2. Ställ en fråga och säg sedan ”Huvuden ihop”. Använd förslagen till frågor eller egna formuleringar, anpassade till dina elever.
  3. Eleverna lutar sig mot varandra och talar lågt/viskar om vad de tror kan vara svaret på frågan, eller snarare möjliga lösningar. Efter att ha försäkrat sig om att alla är överens och kan svara på vad gruppen kommit fram till avslutar de. För att visa att de är klara lutar sig eleverna tillbaka i stolarna och gör tummen upp.
  4. När alla grupper är klara säger eller drar du ett nummer och låter därmed de elever som har detta nummer dela gruppens tankar med resten av klassen.
  5. Ställ en ny fråga. Denna gång blir det eleverna med ett annat nummer som får berätta om gruppens tankar.
  6. Fortsätt tills alla har haft möjlighet att presentera eller när ni känner er färdiga med frågorna.

Förslag på frågor

    • Varför är det viktigt att barn får göra sin röst hörd – minns ni vad som togs upp i filmen? Kan ni komma på fler saker som gör detta viktigt?
    • Vilka argument brukar föras fram för att ge barn rösträtt?
    • Vilka argument motargument brukar läggas fram som handlar om att barn inte ska få rösträtt?
    • Vilka sätt känner ni till som barn har att påverka i till exempel skolan, i kommunen och i rikspolitiken?
    • Tycker ni att barn ska få rösta i politiska val och i så fall från vilken ålder? Förklara varför ni håller med eller inte håller med om att barn ska få rösträtt.
    • På 1980-talet, för drygt 40 år sedan, föreslog en grupp svenska barnläkare att barn skulle få rösträtt redan från födseln. Tanken var då att föräldrar skulle få rösta åt sina barn, tills barnen blev stora nog att rösta själva. Barnläkarna trodde att de flesta föräldrar skulle rösta för barnets bästa, jämfört med de vuxna som inte hade barn. Vad tycker ni om den idén?

WORLD'S CHILDRENS PRIZE FOUNDATION

Långgatan 13, 647 30, Mariefred, Sweden
Phone: +46-159-129 00 • info@worldschildrensprize.org

© 2020 World’s Children’s Prize Foundation. All rights reserved. WORLD'S CHILDREN'S PRIZE®, the Foundation's logo, WORLD'S CHILDREN'S PRIZE FOR THE RIGHTS OF THE CHILD®, WORLD'S CHILDREN'S PARLIAMENT®, WORLD'S CHILDREN'S OMBUDSMAN®, WORLD'S CHILDREN'S PRESS CONFERENCE® and YOU ME EQUAL RIGHTS are service marks of the Foundation.

 
x
x
x