A girl hangs clothes on a clothes line
Skola eller bröllop

Barnäktenskap är inte bara ett hot mot flickors rätt till utbildning utan också mot deras hälsa, säkerhet och frihet. den här lektionen utgår ifrån en kort videoberättelse om Blessing, vars pappa inte längre kan betala hennes skolavgifter.

Syfte

Att få ökad insikt om varför barnäktenskap är så vanligt i många länder, hur det påverkar flickors liv, och vad som kan göras för att motverka barnäktenskap.

Förberedelser:

Ha videon framme. Ni kan också använda den längre berättelsen om Blessing i Globen, ladda ner PDF i högerspalten. Om du inte ska läsa högt utan låta eleverna läsa för varandra, eller enskilt kan du dela länk till hennes historia.

Gör så här

  1. Se videon om Blessing tillsammans. Hon berättar hur hennes pappa, som tidigare försörjde familjen genom tjuvjakt i en närliggande nationalpark, har fått sluta. Familjen är mycket fattig och det finns inte längre pengar till Blessings skolavgifter. Nu är risken stor att hon blir bortgift och aldrig mer gå i skolan.
  2. Be alla fundera tyst i ett någon minut på vad de har hört, och vad de tyckte var mest intressant i berättelsen.
  3. Låt några av dem som vill ge exempel på vad de tyckte var intressant och varför.
  4. Förklara att det kan finnas många olika orsaker till att flickor kan tvingas gifta sig. Blessings familj är fattig och arbetslösheten är stor där de bor, så för henne är fattigdom en viktig orsak. Du läser sedan upp ett antal olika orsaker som kan finnas till barnäktenskap.
    Efter varje påstående räcker deltagarna upp handen om de tycker att påståendet stämmer med varför en del flickor måste gifta sig där de själva bor. Påpeka att det kan finnas många olika orsaker och att orsakerna kan samverka. Eleverna behöver alltså inte välja ett enda påstående. Låt dem fundera en stund innan de räcker upp handen eller inte.
  5. Påståenden

    • Flickans familj är fattig och behöver hemgiften som betalas av mannens familj.
    • Familjen är rädd att flickan ska utsättas för våld, till exempel på väg till skolan och tror att - hon är säkrare om hon gifter sig.
    • Föräldrarna är rädda för att flickan inte ska bli gift om de väntar för länge med att hitta en man till henne.
    • Föräldrarna ser ingen mening med att flickan går i skolan, för de anser att söners utbildning är viktigare. Därför tycker att det är bättre att gifta bort flickan så fort som möjligt.
    • Varken barn eller vuxna känner till lagar och regler som förbjuder barnäktenskap.
    • Vuxna lyssnar inte när flickor ber om hjälp att få slippa gifta sig.
  6. Förklara att det som händer Blessing och som även händer många flickor i ert land, inte är tillåtet enligt FN:s Konvention om barnets rättigheter. Läs sedan texten om Artikel 36-37 i konventionen högt.

    Artikel 34-35: Du har rätt till skydd mot övergrepp och mot att bli bortförd och/eller såld Du får inte giftas bort medan du är barn, alltså under 18 år. Ändå tvingas framför allt flickor in i barnäktenskap. Ibland tvingas de gifta sig för att familjen behöver de pengar eller den boskap som mannens familj ger i utbyte mot en fru. Det brukar beskrivas som handel med barn. Flickor som gifts bort får många av sina rättigheter kränkta. De tvingas ofta sluta skolan och utsätts mycket oftare för våld av sina män än de som gifter sig som vuxna kvinnor. Det kan också vara livsfarligt för en flicka att föda barn innan hennes kropp har vuxit klart. Förlossningsskador är idag den vanligaste dödsorsaken för fattiga flickor mellan 15 och 19 år.

  7. Dela in eleverna i par eller grupper om fyra. Låt dem diskutera utifrån följande frågor:
    • Jämför Blessings situation med hur flickor har det där ni bor. Hitta minst två exempel på likheter och skillnader.
    • Hur kan barnäktenskap och våld mot flickor stoppas där ni bor? Kom med minst två förslag.
  8. Samla alla och låt några som vill säga vad de har kommit fram till.
WORLD'S CHILDRENS PRIZE FOUNDATION

Långgatan 13, 647 30, Mariefred, Sweden
Phone: +46-159-129 00 • info@worldschildrensprize.org

© 2020 World’s Children’s Prize Foundation. All rights reserved. WORLD'S CHILDREN'S PRIZE®, the Foundation's logo, WORLD'S CHILDREN'S PRIZE FOR THE RIGHTS OF THE CHILD®, WORLD'S CHILDREN'S PARLIAMENT®, WORLD'S CHILDREN'S OMBUDSMAN®, WORLD'S CHILDREN'S PRESS CONFERENCE® and YOU ME EQUAL RIGHTS are service marks of the Foundation.

 
x
x
x