Illustration som speglar barnäktenskap.
Skydd mot att giftas bort

Här hittar du vägar till fördjupning till Framtidsväljarens omröstning om barns rätt att kräva och få skydd mot att giftas bort. Utöver en enkel fördjupande övning finns också fler lektionsförslag, berättelser och filmer att ta del av.

Syfte

Att öka kunskapen om varför så många barn i världen fortfarande gifts bort när de är barn, särskilt flickor. Och vad som kan göras för att skapa förändring lokalt och globalt.

Samtalsövning om barns rätt till utbildning

Använd denna enkla samtalsövning som fördjupning när eleverna har sett filmen om Salia i Indien, och har röstat om frågan "Jag tycker att alla barn har rätt att kräva och få skydd mot att giftas bort". Eleverna samtalar i grupp utifrån modellen Huvuden ihop, med frågor som stöd.
> Gå till den fördjupande övningen

Mariam från Gambia tvingades gifta sig när hon bara var ett barn. Idag kämpar hon för att andra flickor ska få gå i skolan.

Fler lektionsförslag

Övningen Skadliga traditioner handlar om hur flickors rätt till att bestämma över sina egna liv ofta är begränsat av gamla traditioner, som att de bör giftas bort tidigt, och genomgå könsstympning. Men också om att flickor och hela lokalsamhällen, även pojkar och vuxna, kan skapa förändring tillsammans. Och det kan gå ganska snabbt. Utgångspunkten är en film om Molly Melching, grundaren av organisationen Tostan vars arbete har lett till enorma förändringar i flera länder.

Berättelser

Det finns många berättelser i reportageform och film – på webben och i Globen om flickor som tvingats gifta sig, som lyckats skydda sig eller få skydd mot barnäktenskap. Det finns också barnrättskämpar som arbetar mot barnäktenskap i olika länder. Nedan ger vi ett par exempel men ni hittar många fler på söksidan för berättelser.

> Barnbrudens hårda liv
Möt Perveen från Pakistan som blev chockad när hennes mamma berättade att hon skulle gifta sig samtidigt som sin storasyster. Hon var bara elva år.

> Malala kämpar för flickor
Barnrättshjälten Malala Yousafzai växte upp i Pakistan och blev utsatt för mordförsök när hon stod upp för sina och andra flickors rättigheter. Läs om henne och hennes arbete här.

WORLD'S CHILDRENS PRIZE FOUNDATION

Långgatan 13, 647 30, Mariefred, Sweden
Phone: +46-159-129 00 • info@worldschildrensprize.org

© 2020 World’s Children’s Prize Foundation. All rights reserved. WORLD'S CHILDREN'S PRIZE®, the Foundation's logo, WORLD'S CHILDREN'S PRIZE FOR THE RIGHTS OF THE CHILD®, WORLD'S CHILDREN'S PARLIAMENT®, WORLD'S CHILDREN'S OMBUDSMAN®, WORLD'S CHILDREN'S PRESS CONFERENCE® and YOU ME EQUAL RIGHTS are service marks of the Foundation.

 
x
x
x