Att öka kunskapen om varför så många barn, framförallt flickor, fortfarande gifts bort i världen. Och att med kunskap om detta, och om barnets rätt att kräva och få skydd mot att giftas bort, se och förstå vägar till förändring. Metoden Huvuden ihop säkerställer allas lika deltagande och låter eleverna samtala med varandra i demokratiska former.
Se
filmen om barnäktenskap, om ni inte redan har gjort det. Förklara kort hur övningen går till om inte eleverna har använt metoden tidigare. Berätta att den är tänkt att ge alla elever utrymme att presentera det gruppen kommer fram till.
- Dela in eleverna i grupper om 4 och ge eleverna i varje grupp varsitt nummer, från 1 till 4.
- Ställ en fråga och säg sedan ”Huvuden ihop”. Använd förslagen till frågor eller egna formuleringar, anpassade till dina elever.
- Eleverna lutar sig mot varandra och talar lågt/viskar om vad de tror kan vara svaret på frågan, eller snarare möjliga lösningar. Efter att ha försäkrat sig om att alla är överens och kan svara på vad gruppen kommit fram till avslutar de. För att visa att de är klara lutar sig eleverna tillbaka i stolarna och gör tummen upp.
- När alla grupper är klara säger eller drar du ett nummer och låter därmed de elever som har detta nummer dela gruppens tankar med resten av klassen.
- Ställ en ny fråga. Denna gång blir det eleverna med ett annat nummer som får berätta om gruppens tankar.
- Fortsätt tills alla har haft möjlighet att presentera eller när ni känner er färdiga med frågorna.
- Vilka orsaker finns det till barnäktenskap, som togs upp i filmen? Kan ni också komma på fler orsaker?
- Barnrätthjälten Ashok Dyalchand i Indien har som mål att ingen flicka ska gifta sig förrän hon har fyllt tjugo. Varför är det viktigt, tror ni? Vad tycker ni?
- Salia är engagerad i en tjejklubb i sin by. På vilket sätt hjälper flickorna varandra i klubben, och hur sprider de kunskapen om barnäktenskap till sina familjer och andra i byarna?
- Ashok lägger mycket vikt vid att pojkar och unga män ska ges utbildning och möjlighet att jobba med frågor som gäller flickors rättigheter. Varför är det viktigt, tror ni? Tycker ni att något liknande behövs i Sverige?